Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 14:27 - за насилието
Автор: taistvena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9513 Коментари: 17 Гласове:
32

Последна промяна: 26.10.2009 12:55


Все по-често слушам по новините, или чета  по весниците, за различни форми на насилие:
 -тийнейджър намушква с нож съученика си,  младеж пребива приятелката си от ревност, пиян мъж чупи три ребра на жена си в семеен скандал, побой на младеж в дискотека, нападение на възрастна жена и мн. др.
Започвам да се очудвам, на какво се дължи това озлобение у хората  и защо всички проблеми се решават с насилие?
Според мен, всичко започва от семейната среда. Децата копират от родителите си.
Ако в къщи мъжът упражнява насилие върху жената , а децата са свидетели на това , е възможно те да принесат агресията в училище и да я наложат на някой по-слаб физически съученик.
Правят го: -за да докажат на себе си и останалите ,че са по-силните: 
-за да се страхуват останалите деца и да не се закачат с тях:
-за да покажат ,че няма да бъдат потъпкани и мнението им трябва да се слуша.
Друг пример за такава агресия, са децата без контрол и възпитание( и с по-заможни родители). Те от малки смятат ,че всичко, което пожелаят трябва да бъде тяхно, независимо от ситуацията и когато не го получат, прибягват към насилие.
Много от децата копират поведението на екшън герои или от така известния "кеч" , а родителите изобщо не се съобразяват ,че някой филми не са препоръчани за деца под 16г. 
Но както споменах, всичко се дължи  на семейната среда.
Възрасните трябва да са по-мъдри и да дават пример  за добро поведение и култура на децата си.
Но вместо това, голяма част от мъжете,  след употребата на алкохол прибягват към насилие. 
Едно не мога да си обясня: -какво си мислят, че биха постигнали като използват насилие!?!
Според мен, за проблемите е по-добре да се говори, вместо да се прибягва към шамари. Ако няма резултат, е по-добре да се прекратят дадените взаимоотношения или да се прибегне към помощта на психолог.
Хората с агресивен характер не се замислят за последиците от едно сбиване ,а те може да са много фатални.
Тежки наранявания и дори смъртен случай.
Не си струва за каквото и да е било да се посяга на една жена.
Тя е по-слаба физически, естествено е да я надвиете.
Мислите ли ,че като я пребиете ще промените нещо?
Аз ще ви отговоря на този въпрос. Ще промените много неща но в отрицателна насока:
Ако я ударите лошо може да я убиете: -после вие-зад решетките, жена ви -в гроба, а децата ви -сираци :- голямо постижение, нали !?! 
Не одобрявам и поведението на жертвите.
Те не трябва да премълчават за случващото се, а да се обърнат към закона (и не се оправдавайте ,че закон няма и полицията не се интересува, просто трябва да бъдете по-настоятелни и да не се страхувате). Искам да се обърна и към страничните наблюдатели, които много рядко се намесват, с оправданието ,че не искат да се бъркат в чужди проблеми. Не бъдете неадекватни. Тук в Гърция, за семеен скандал след 10ч и смущаване на реда, хората се обръщат към полицията, защото се смущава и тяхното спокойствие. След предупреждението, ако се повтори инцидента, следва глоба (и то доста солидна) . Ако въпреки всичко, тормозът продължава, насилника са прибира за неограничен период в затвора. За да излезе от там, му трябва огромна сума пари. От цялата работа печели държавата и полицията, затова си гледат съвесно работата ,а гражданите внимават да не нарушават общественият ред с побоища и скандали.
Нека да помогнем за спокойствието на себе си и децата ни, нека да не се страхуваме да се разхождаме в големите градове вечер, нека насилието да спре, а престъпниците да понасят последиците от делата си и да не остават ненаказани!!!




Гласувай:
32



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bobsun123 - :)Съгласна съм с теб на пълно !
21.10.2009 15:05
Началото на агресията при хората започва още в детска възраст.Децата копират всичко около тях включително и лошите примери.Семейната среда е най-важна!Хубав постинг!
цитирай
2. pontis - ...
21.10.2009 16:42
да, насилието е навсякъде, около нас, и в самите нас, достигнало е нивото на безразличие. Просто отдавна не ни пука, дали ще я пребие или само ще я заколи. Поне няма да ни пречи да си догледаме сериала.
цитирай
3. gorivo - ТАКА Е!
21.10.2009 19:44
Но мисля , че най-вече трябва да погледнем в себе си!Съгласен съм , че влиянието на семейството и средата в която се движим е важна!Съгласен съм и че, ако имаш родител, който е по агресивен и обича да си пийва,също оказва влияние на нашата психика!Но и вие се съгласете с мен, че ако наистина неискаме да се случва това с нас,трябва да се стремим да говорим, да неповтаряме грешките на родителите си,просто да се постараем да отгледаме деца,нестрахуващи се да се приберат вкъщи!

А за постинга,слънчице,време беше някой да ни обърне внимание на това,което става около нас,защото ми се струва , че някак си го приемаме като ежедневие , а не е така!Трябва всички да го приеме присърце,защото утре не се знае дали ние няма да сме в същото положение!
цитирай
4. taistvena - gorivo
21.10.2009 20:29
Прав си ,но най-лошото е ,че хората предпочитат да си затворят очите вместо да говорят за проблемите.
цитирай
5. mileidi46 - Много сложен въпрос
21.10.2009 20:54
си засегнала....Хората...спят...предпочитат да се правят,че не забелязват проблемите около тях...дано се размине,или някои друг...да понесе последствията....Няма да се оправи..аз поне сам отчаяна....
цитирай
6. taistvena - mileidi46
21.10.2009 21:13
Въпросът е наистина важен!!!
Мисля, че всички трябва да се замислим на къде вървят нещата и с какво можем да ги променим.
цитирай
7. kobata - Наистина въпросът е сложен: Ние още ...
21.10.2009 22:26
Наистина въпросът е сложен: Ние още си пазим едни такива наследства от патриархалност и турското робство, в които ролята на жената в обществото е доста незавидна. Иначе има доста механизми, чрез които могат да се разрешат тези проблеми, но, повечето от жертвите на насилие си мълчат и търпят униженията по различни причини. По едно време и медиите водеха сериозна кампания, помните и "Каризма" направиха един хит, но нещата си продължават. Трябва по някакаъв начин да се изкорени страхът и тогава всеки ще има смелост да се бори, без да мисли за последствията. Не можем го избистри само с един постинг или с разговори. Не знам, аз за себе си нямам идея как може да бъде преодоляно това.
цитирай
8. taistvena - kobata и към всички потърпевши на насилието
21.10.2009 22:44
Прав си ,че страхът играе голяма роля, но какво печелим като се страхуваме?
Не ли дошло времето да го преодолеем и да осъзнаем колко по-сериозни могат да станат нещата ако продължаваме да мълчим?
цитирай
9. enduro - Проблема е от гражданите на държавата България !!
22.10.2009 00:36
"Нека да помогнем за спокойствието на себе си и децата ни, нека да не се страхуваме......."
Как да стане това като не функционира съдебната и изпълнителната власт . Плоицаите хващат престъпника , съдът и прокуратурата го пускат .... . На работа в офиса имахме 2 грабежа и 2-та пъти хващаха крадците взломаджии и какво ..... нищо .... и минаха почти 2 години от тогава . Трябват по-строги закони които да се изпълняват !!!!
цитирай
10. taistvena - enduro
22.10.2009 06:18
Може да има проблем в законодателната система , но аз смятам ,че причината е в страха на хората и в тяхното мълчание.Как да ти помогне полицията или съда когато не е информиран за случващото се?
Може би доказателствата за грабежите не са били достатачно за да задържат престъпниците, а може настина да има някаква пролука в системата ,чрез която престъпниците да се измъкват но ако има прекалено голям брой оплаквания законат може да се промени.
цитирай
11. hope17 - Taistvena,добро утро
22.10.2009 07:56
преди време писах по тази тема и конкретен случаи,мисля,че хората без позиция подпомагат всеобщото безразличие!А много има какво да бъде направено,но трябва да се започне бързо и сега,че и без друго сме му изпуснали края...Поздравявам те за позицията :)
цитирай
12. boristodorov56 - Всичко започва от семейството.
22.10.2009 08:36
Семейството е мястото, където се изграждат ценностите на бъдещия гражданин.
Обществото влияе също, но то е вторично и е наслагване върху първите 7 години.
За съжаление точно тези първи седем години липсван на повечето от нас.
цитирай
13. tili - Тормозът не е само
22.10.2009 12:31
физически, но и психически. Понякога вербалното унижение смазва човека дори повече от два шамара. И двете са еднакво осъдителни, но основите за това се залагат в ранна детска възраст. Само възпитание в неприкосновеност на другия и респект към личните права може да поправи нещата, но възможно ли е това?
Поздрави за темата ;-)))
цитирай
14. taistvena - tili
22.10.2009 13:27
Да има и психически тормоз, но са малко хората които го търпят. Той е в по-леката фаза според мен.
Не всеки позволява да бъде унижаван морално, затова се стига до бой.
Като не те надвият психически опитват да те преборят физически.
Хората със здрава психика и с някъкв потенциал не позволяват да бъдат унижавани.
Такъв тормоз може да повлияе на силно чувствителните хора.
цитирай
15. анонимен - Да кажа и аз нещо по темата!!!
22.10.2009 14:47
До съвсем скоро бях на ученическата скамейка и следях доста от близо поведението на моите съученици. За съжаление ставаме свидетели на нарастване на насилието. Днешните деца вместо да бъдат лидери с знания и ум, са лидери с физическа сила. Нацията ни просто изпростя и подкрепям мнението на boristodorov56 че и родителите имат вина.
Аз лично да си призная бях възпитавам доста сериозно и строго за което съм благодарен на семейството си. Никога не съм бил в компании които се дрогирват или ходят да се бият с връсниците си.
Също така по мое време беше друго. Да винаги е имало насилие но сега сме свидетели на следната ситуация- 40 годишен мъж да се страхува да върви вечер в подлеза на НДК и наоколо понеже може да стане жертва на група пияни 14-15 годишни побойници.
Това трябва да спре. Анархията в България ще ни погуби!!! Всеки прави каквото си иска!
цитирай
16. kalinkamarinova - Агресивността е болестно състояние.
23.10.2009 16:15
Крайно време е обществото да го разбере и да праща тези хора на лечение (ако трябва-принудително).
цитирай
17. krasunata - Освен всичко казано по-горе,
27.10.2009 13:50
на което бих дал много малко възражения (най-добронамерено възражение например към boristodorov56: навремето учеха, че семйството е най-млаката социална клетка, елементарно възпроизвеждане на идеята за база/надстройка и прочее. С времето излезе, че не е точно така...)
Бих искал да допълня с още едно нещо от личната си практика:
tainstvena, ти си усетила един модел, триъгълник, който символно представлява пред обществото (най-вече за специалистите в социалната работа) първичната среда, в която израства всеки един участник в насилието.

Триъгълникът "насилник-жертва-гледащи острани" има своя прототип в тричленното семейство (не е просто наслагване на други 10 години върху първите 7), представя какви са взаимоотношенията в семейния триъгълник (баща-майка-дете). Появаата на насилие обозначава провал или неумение на някой от възрастните да се впише в този триъгълник. Има успешни триъгълници, и неуспешни, както има и успешни семейни модели на самотен родител, и неуспешни такива.
Често срещаният семеен триъгълник в България е този:
- активно търсещ да насилва насилник
- активно провокираща насилника жертва, пробваща дали отново ще бъде насилена,
- трето лице, аморфно гледащо отстрани (обикновено наричано зрител на насилието).
Всеки един поотделно и всички заедно споделят една и съща отговорност към т.нар. злото, криещо се в насилието.
Остава да разберем коя от тези трите фигури ни носи най-много главоболия и страдание и да се променим с лични усилия или помощ от друг човек.
Хубав постинг, ангажиран емоционално...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: taistvena
Категория: Тя и той
Прочетен: 644729
Постинги: 65
Коментари: 934
Гласове: 21981
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031